MADALYA İMALATI

 

 

 

STOKTA BULUNAN HAZIR MADALYA MODELLERİMİZİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

MADALYA NEDİR ?

 

Yarışmalar, spor müsabakaları, festivaller vb. organizasyonlarda, başarılı olarak belirli dereceleri alan kişileri mükâfatlandırmak maksadıyla ya da savaşlarda üstün hizmet ve kahramanlık gösterenleri onurlandırmak maksadıyla verilen, üzerinde resmedilmiş özel figürler, kabartma yazılar, desenler vs. bulunan,  genellikle yuvarlak formda yapılan metal nesnelere madalya denir.

 

Madalya kelimesini etimolojik olarak inceleyecek olursak Latince “medalia” ve İtalyanca “medaglia” kelimelerinden geldiğini görürüz.

 

Yarışma ve festivaller dışında bir olayın hatırası için de madalya verilebilir.

 

MADALYON NEDİR ?

 

Eski dönemlerde, büyük boyutlu para ya da para biçimindeki metal nesneler madalyon olarak adlandırılır. Eski Roma’daki Contirniato’lar madalyonun bir çeşididir. Madalyon kelimesi köken olarak İtalyanca “medaglione” kelimesinden türemiştir.

Bir zincirle boyna takılan, içine küçük resim, saç teli vb. andaçlar konulan, genellikle değerli madenlerden yapılan takılara da madalyon denir.

 

Günümüzde madalyon, madalyanın eşanlamlısı olarak da kullanılmaktadır, ancak; madalya ile madalyon arasındaki en büyük fark genellikle madalyonun kulpsuz oluşudur. Madalyon daha çok madeni paraya benzemektedir. Yuvarlak ya da oval formda alçakkabartma olarak, bir insan figürünün ya da başının betimlendiği çok büyük madalya.

 

Madalya; yarışmalarda, olimpiyat oyunlarında vb. müsabakalarda başarılı olanlara verilen nişan. “Yarışı birincilikle bitirdi ve altın madalya almaya hak kazandı.”

 

NİŞAN NEDİR ?

 

Farsça kökenli olan nişan kelimesi, belirti, iz, işaret anlamları taşır. “Nişan nedir?” diye sorulduğunda; Başardığı önemli işlerden dolayı bir kimseyi onurlandırmak amacıyla verilen madalyadır, cevabını verebiliriz.

 

1974 yılında yayınlanan TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde madalya aşağıdaki cümlelerle tarif edilmiştir:

“Yararlık gösterenlere, yarışlarda ve sergilerde derece alanlara ödül, kimi vakit de önemli bir olay dolayısıyla ilgililere andaç olarak verilen maden nişan: İstiklâl madalyası. Madalyanın ters tarafı: Bir işin, hesaba katılması gereken pürüzlü yanı.”

Yukarıda bahsi geçen “Madalyanın ( ya da madalyonun) öteki yüzü” deyimi çok sık kullanılan ve “bir işin, bir durumun olumlu yönü kadar, göz önünde bulundurulması gereken kötü, olumsuz yönü” anlamını ifade etmektedir.

‘Madalya nedir ?’ sorusunun cevabını ayrıntılarıyla ele aldığımız bu makale Rozetsan firması tarafından hazırlanmaktadır. Buradan alıntı yapan herhangi bir firma ya da kişinin mutlaka link vererek alıntı yapması ve öncesinde izin alması gerekir. Aksi takdirde bu yazıdaki cümlelerin her hakkı saklıdır ve yasal işlem başlatılacağının bilinmesi gerekir.

 

 

MADALYA İMALATI

 

Rozetsan madalya imalatı alanında yıllardır geliştirdiği üretim teknikleriyle lider konuma yükselmiştir.  Rozet konusundaki uzmanlığımızı, bilgi ve tecrübemizi madalya imalatı için de harekete geçirince ortaya çok verimli ve başarılı sonuçlar çıkmıştır. Bu başarılı sonuçlar neticesinde yüzlerce kurum, firma, reklam ajansı Rozetsan üretimi madalyaları tercih etmiştir ve etmektedir. Zira her organizasyon için o organizasyona özel olarak madalya üretmekteyiz. Tabii ki her bütçeye uygun olarak standart, stoklu ve plaka baskılı madalya da yapmaktayız. Ancak bu madalyaları her kurum, dernek ya da firma tercih etmemektedir. Madalyalar geleceğe hatıra olarak taşınan objeler oldukları için bazı insanlar, üzerinde kendi gerçekleştirdiği organizasyona ait özgün kabartma, yazı ve figürlerin yer aldığı özel madalya üretimi yapılmasını istemektedir. Türkiye’de özel madalya imalatı denildiği zaman akla ilk gelen firma Rozetsan’dır. Hayalinizdeki en özgün tasarımları metal madalyalar üzerinde yüksek teknoloji üretimle gerçeğe dönüştürüyoruz.

Madalya siparişi verecek bir müşteri için iki seçenek sunulur: plâkalı madalya, özel tasarım madalya.

 

 

Metal Madalya:

 

Askeri, sportif ve diğer madalya veya madalyonlar metalden üretilirler. Kullanılan madene göre değişen çeşitlilikte metal madalya örnekleri mevcuttur. Metal madalya imalatı alanında Rozetsan ustaları tarafından yapılan çalışmalarla adeta kusursuz sanat eseri denilebilecek nitelikte madalyalar üretilmektedir. Örneğin bir gümüş binici madalyası kazanan jokey, kazandığı madalya ile muhteşem bir görünüm sergilemektedir. Sporcu madalyası, kalitesiyle uzaktan ilk bakışta anında fark edilir.

 

Madalya Tasarımı:

 

Madalya üretiminde ilk aşama tasarım ile başlar. Müşteriler tarafından Rozetsan’a ulaşan istekler doğrultusunda, tasarım departmanımız tarafından çeşitli grafik programlarında madalya tasarımı hazırlanır. Çalışma belirli aşamaların ardından görsel haline geldikten sonra bilgisayar ortamında mail ile müşteriye gönderilir. Müşteri madalya tasarımı üzerinde gerekli kontrollerini yapar ve eğer varsa ek taleplerini iletir. Nihai çalışma bu ek taleplerin yerine getirilmesi ve müşteri onayının ardından gerçekleşir. Madalya tasarımı üretim departmanına aktarılır, tasarım ve kaplama özellikleri dikkate alınarak imalat süreci başlatılır.

 

 

Plakalı Madalya İmalatı:

 

Talep fazlalığına göre önceden belirlenmiş tasarımlarda yüksek miktarlarda madalya üretilir ve stoklanır. Stoklu olan hazır madalyaların ortasında metal plâkanın yapıştıralabileceği boş bir alan bırakılmıştır. Madalya siparişi tarafımıza ulaştığında hazırlanan görsel, dijital veya transfer (sublimasyon) baskı ile metal plakaya basılır. Daha sonra kesim makinalarında madalyadaki yuvasına göre şekillendirilen plaka madalyaya yapıştırılır. Plakalı madalya en çok satışı yapılan madalya türüdür. Zira önceden yüksek adetlerde üretilip stoklandığı için müşteriler açısından fiyat avantajı sağlamaktadır. Bu ürünlerin çok ucuz ve ekonomik madalya türleri mevcuttur. Ucuz madalya üretimi bütçelere katkı sağlamasının dışında siparişin hızını da olumlu yönde etkilemektedir.

 

Madalya imalatında kullanılan metal plakaların farklı çeşitleri vardır. Altın plaka, gümüş plaka, simli gümüş plaka en çok kullanılan plâkalı madalya çeşitleridir. Ayrıca plakalı örnekler arasında kumlama madalya sık olmasa bile bazı özel tasarımlarda tercih edilmektedir.

 

 

Stoklu hazır madalyaların futbol madalyası, okul madalyası, çelenkli madalya, tenis madalyası, koşu madalyası, basketbol madalyası, güreş madalyası, boks madalyası, voleybol madalyası, hentbol madalyası, yüzücü madalyası, satranç madalyası gibi çeşitleri olabilmektedir.

 

 

Özel Madalya İmalatı:

 

Hazır madalyalar hız ve fiyat bakımından avantajlıdır. Ancak bazı yarışmalarda ve organizasyonlarda özel madalyalar tercih edilmektedir. Özel madalya tamamen siparişi veren firma, kurum ya da kişinin istekleri doğrultusunda hazırlanır. Özel madalyanın formundan, tasarımına kadar her özelliği özgün nitelikler taşıyabilir. Örneğin özel madalya yuvarlak olarak değil de dikdörtgen olarak veya tamamen özel bir formda yapılabilir. İstenilen farklı kabartma desenler, yazılar, figürler metal üzerinde baskı tekniği kullanılmadan direkt şekillendirilir. Rozetsan özel madalya imalatı ile ilgili gelen tüm müşteri taleplerini karşılama kapasitesine sahiptir.

 

Pres Madalya İmalatı:

 

Madalya üretiminde sık kullanılan üretim metotlarından biri pres madalya imalatı yöntemidir. Bu yöntemde madalya tasarımı çelik kalıp üzerine aktarılır. Hazırlanan çelik madalya kalıbı üzerinde mikroskop ile tarama yapılır ve herhangi bir mikro çizik olmadığından emin olunur. Madalya şekline göre kalıp kesim atölyesinde önceden hazırlanan metal plakalar hazırlanan çelik kalıp ile presleme yöntemi ile damgalanır. Bu yöntem ile elde edilen ürüne pres madalya denir.

 

Döküm Madalya İmalatı:

 

Döküm madalya imalatı için ZAMAK alaşımı kullanılır. ZAMAK saf çinkoya %4 Alüminyum ve gerekli görüldüğü takdirde Bakır, Magnezyum ilavesi ile elde edilen Çinko döküm alaşım ailesinin genel adıdır. Düşük döküm sıcaklıklarında üstün bir şekil alabilme kabiliyetine sahip olan bu alaşım reklam, otomotiv, beyaz eşya, hırdavat vs. gibi birçok sektörde çok tercih edilmektedir. Döküm madalya imalatı eritilmiş madenin (alaşımın)  özel çelikten yapılmış kalıba, pres yardımıyla yüksek basınçla doldurularak şekil verilmesi işlemi ile yapılmaktadır. ZAMAK alaşımı ile üretilen bu metal madalyaya döküm madalya denir.

 

Mineli Madalya:

 

Metal madalyalar çeşitli üretim yöntemleriyle yapıldıktan sonra müşteri tercihlerine göre renklendirilebilirler. Üretimde şekillendirilmiş olan madalya üzerindeki girintili (çukur) bölgeler mine denilen özel boyalar ile tasarım çalışmasındaki seçilen renkler ile kaplanır. Mineli madalya imalatında metalin içine direkt olarak emaye boyalar ile renkler işlenir. Bu işlem ile tamamlanmış olan metal madalyaya mineli madalya denir. Her madalya çok özel iğneli şırıngalar kullanılarak tek tek elle boyanır. Mineli madalya üretimi el işçiliğine dayandığı için özel madalya sınıfı içinde yer almaktadır.

El işçiliği ile üretilmiş bir madalya veya madalyon sonsuza kadar değerini kaybetmeyecek özel ve eşsiz bir üründür.

 

 

Madalya Kaplama Çeşitleri:

 

Kalıp ve şekil verme aşamalarının ardından madalya kaplama aşamasına geçilir. Çok çeşitli madalya kaplama çeşitleri vardır. Bunların arasında en çok bilinen ve kullanılanları şunlardır: altın kaplama madalya, gümüş kaplama madalya ve bronz kaplama madalya. Üretimden çıkan her madalya, kaplamadan önce tek tek temizlenir ve cilalanır. Madalya kaplamaları genel olarak parlak yaptırılabildiği gibi antik kaplama olarak da yaptırılabilir. Antik kaplama, madalya üzerinde oksidasyon denilen bir karartma işleminin yapılmasıdır. Oksitli kaplama (siyah oksidasyon), yaklaşık 140 – 150 C derecede alkali bir tuz çözeltisinde kimyasal bir reaksiyon sonucunda oluşan kaplamadır. Bu işlemin ardından madalya parlatılır ve kabarık yüzeylerdeki kararmalar yok edilir ve derinlikteki yüzeyler kararmış olarak koyu renkte bırakılır. Böylece madalya üzerinde ekstra olarak kontrast bir görsellik sağlanmış olur. Madalya kaplaması müşteri tercihlerine göre kararlaştırılan bir durumdur.

 

MADALYA SİPARİŞİ

 

Madalya siparişi vermek için, öncelikle Rozetsan danışmanlarından ürünlerle ve üretim süreçleriyle ilgili detaylı bilgi alınması, daha hızlı mesafe katetmeyi sağlayacaktır. Oluşturulan bütçeye göre en doğru madalya siparişinin verilmesi de böylece sağlanmış olacaktır. Adet ve özellikleri belirlenmiş olan madalya fiyatlandırması kolaylıkla yapılabilecektir. Rozetsan madalya fiyatları konusunda tüm müşterilerine avantajlı teklifler sunmaktadır. Fabrikamızda yapılan madalyalar ekonomik fiyatlarla tüketicilerle buluşmaktadır. Kaliteli madalya siparişi için tek yapılması gereken bize ulaşmaktır. Üretim sonrasında madalyalar tek tek kalite kontrol aşamasından geçerek müşterilerimize sunulmaktadır. Sipariş vermek için İstanbul madalya imalatı firması olduğumuzu bilen müşterilerimiz Türkiye’nin dört bir yanından bizlere ulaşmaktadır. İstanbul madalya siparişi veya Türkiye geneli madalya siparişi için bizlere telefon veya e-mail yolu ile ulaşabilirsiniz. Kaliteli madalya üretimi konusunda uzmanlaşan Rozetsan’ın, ürünleri yurtdışından da büyük talep görmektedir. Reklamcılık ve promosyon sektöründe firmaları ileriye taşıyan en önemli etkenler kaliteli üretim ve müşteri memnuniyetidir. Aslında bu iki önemli husus ticari hayatın her alanı için geçerlidir. Kaliteli üretim denildiği zaman sadece yapılan ürünün kalitesi anlaşılmamalıdır. Hizmet kalitesi de kaliteli üretimin bir parçasıdır. Rozetsan en etkili iletişim yöntemlerini kullanarak müşterileriyle karşılıklı güven ve verime dayalı bir ticari diyaloğu sağlar. Böylelikle madalya siparişi vermek için bize ulaşan bir kişi başlangıçta arzuladığından daha fazlası bir memnuniyetle hizmet almış olur.

 

 

MADALYANIN TARİHÇESİ VE GÜNÜMÜZE GELENE KADAR MADALYA

SÜREÇLERİ

 

Madalya, takas değeri taşımayan ve önemli bir olayı anmak maksadı gibi özellikleri olan, ön yüzünde bir tasvir ve arka yüzünde alegorik bir sahneyle bezeli metalden yapılmış nesnedir.

 

İslâm ülkelerinde görülen ilk madalyalar Abbasiler’e denk gelmektedir ve Ortaçağ döneminde bastırılmıştır. Üzerinde Halife Muktedir’in resminin bulunduğu bir örnek madalya Berlin Müzesi’nde sergilenmektedir. Halife Tai’nin Büveyhiler’in Irak kolundan İzzeddevle Bahtiyar’ın kızıyla evlenmesi anısına Medine’de bastırılan (975-976) altından madalyanın bir örneği İstanbul Arkeoloji Müzeleri nümismatik bölümündedir. Ön tarafında iki dal arasında bağdaş kurmuş saz çalan bir insan figürü yer almakta olup, arka tarafındaysa başında tacıyla halife betimlenmiştir. Sağ elinde güç simgesi olan kadeh tutmaktadır; iki yanında saçları örgülü iki kişi bulunmaktadır. Bu madalya örneği 36 mm çapında ve 18,30 gram ağırlığındadır. Hamdaniler’den Seyfüddevle de dönemin şairlerine verilmek üzere üstünde kendi resminin ve adının yer aldığı madalyalar bastırmıştı. Anadolu Selçukluları döneminde Keyhüsrev II’nin Konya’da bastırttığı (1245) Atiye dinarları 41 mm çapında, 134,25 gram ağırlığındaydı.

Madalya ile ilgili genel ve tarihi bilgileri içeren bu makale Rozetsan firması tarafından hazırlanmıştır.

 

Madalya  gerçek anlamda, Avrupa’da 14. yüzyılın sonunda ortaya çıktı. Carrara senyörü Francesco Novello II’nin 1390 yılında Padova’nın yeniden ele geçirilişini kutlamak için bastırdığı madalyanın bunların en eski örneği olduğu sanılmaktadır.

 

Pisanello, Bizans imparatoru İoannes VIII Palaiologos’un portresini 1439’da bronz bir madalya olarak dökmüştür. Bu madalyayı yapan Pisanello üstün ve özel yetenekteki madalya ustalarının ilkidir. Madalyanın arka yüzünde kırlık bir alanda, bir haçın karşısında dua eden ata binmiş imparator yer alır. Tüm 16. yüzyılı etkileyen Pisanello, Kuzey İtalya’da, Matteo De’ Pasti (İsotta de Rimini), Niccolo Fiorentino (Jean Dumas), Sperandio da Mantova (Ercole d’Este) ve Giovanni Boldu (Nicholas Schlifer, kalay madalya, cabinet des Medailles, Bibliotheque nationale, Paris) tarafından taklit edildi. Madalya sanatı Almanya’da yaygınlık kazandı; buradaki ilk madalya ustaları aslında ahşap oymacılardı. Metal, ağaca oyulmuş kalıplara dökülüyordu. Bu yöntemle elde edilen madalyaların rönesansın en değerli ürünlerine yansıyan ağırbaşlı havası, Dürer, Hans Schwarz,  Christoph Weiditz, (Moleszheimlı Jakob’u betimleyen şimşir madalya, Bibliotheque nationale), Friedrich Hagenauer (Philipp Melanchthon’a adanmış bronz madalya) ve Hans Reinhart’ın (Saksonyalı Johann Friedrich, bronz) yapıtlarına sinmiştir. Bu yazı Rozetsan.com firması tarafından kaleme alınan ve çeşitli kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış bir araştırma yazısıdır. Sadece link gösterilerek alıntı yapılmasına müsaade edilebilir. Aksi durumlarda hukuki süreç başlatılır.

 

FRANSA’DA DOĞAN MADALYA BASMA SANATI

 

15. yüzyıldan itibaren Fransa’da mühür ve para örneklerinden esinlenen bir madalya basma sanatı doğdu. Sözgelimi, İngilizler’in krallıktan dışarı atılmasının anısına basılan madalya (altın, 1451), “franc a cheval” denen madeni parayla aynı tiptendi. Bu sanat 15. asırda Laurana ve Giovanni Candida gibi İtalyan sanatçıların Fransa sarayına gelişiyle daha da gelişerek zenginleşti. 16. yüzyılın ortalarında Almanya’dan getirilen sikke preslerinin madalya imalatında kullanılmaya başlanmasıyla döküm madalya sayısında azalma görüldü. 1550 - 1650 yılları arasında madalya basma tekniği Fransa’da doruğa ulaştı. 17. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak madalya oymacılığı, sanatçıların elinden çıkarak, daha çok hükümdarın hizmetinde olan resmi bir sanata dönüştü.

 

OSMANLI İMPARATORLUĞU DÖNEMİNDE TÜRKLER'DE MADALYA

 

Ferrahi Osmanlı İmparatorluğu’nda bastırılan ilk madalyadır ve altından yapılmıştır (1730). Daha sonra basılan madalyalar sırasıyla şunlardır: Sikkei Cedit - 1754, Vakaı Mısriyye - 1801, Hilali Osmani - 1824, İşkodra - 1831, Hünkâr İskelesi - 1833, Atik İftihar - 1839, İftihar - 1840, Berriyetüşşam ve Kal’ayi Akkâ - 1840, Tashihi Ayar - 1844, Kürdistan - 1846, Yemen - 1846, Ayasofya Tamir (Tamir-i Ayasofya) - 1848, Bosna - 1849, Tanzimatı Hayriye - 1850, İftihar - 1853, Sinop - 1853, Silistre - 1854, Kırım - 1854, İttifak - 1854, Bahri Siyah ve Tuna - 1854, Sivastopol - 1854, Kars - 1854, Nişanı İftihar - 1858, Tahlisiye (Tahlis-i Can) - 1859, Tahsini Hüner - 1859, Zaptiye Çavuşları - 1860, Karadağ - 1862, Sergii Umumii Osmani - 1862, Nişanı Endaht - 1863, Kolera - 1865, Atik Girit - 1868, Plevne -1877, Bosna - 1877, Tarzı Atik İmtiyaz - 1878, Tarzı Cedit Büyük İmtiyaz - 1882, İftihar - 1884, Tarzı Cedit Girit - 1889, Alman Mülakat - 1889, Liyakat - 1890, Tarzı Cedit Yemen - 1892, Hareketi Arz - 1894, Anadolu Musabin (Anadolu musabinine iane ile ibrazı uhuvvet edenlere mahsus madalya) - 1895, Tesisatı Askeriye İanesi - 1896, Yunan Muharebesi - 1896, Evladı Şüheda ve Maluliyni Guzzatı Asakiri Şahane İane Sergisi  - 1897, Maarif - 1899, Hamidiye Hicaz Demiryolu – 1900 ve 1904, Harir Müsabakası - 1904.

Bu madalyaların önemli bir bölümü, savaşlarda büyük hizmet ve kahramanlık gösterenlere verilmek üzere bastırılmıştı (Plevne, Yunan, Girit vb.). Abdülmecit döneminde para darlığı yüzünden herkesin elinde bulunan madalya ve nişanlar toplanarak darphaneye gönderilmiştir (1850).

İkinci meşrutiyetten sonra da bir takım madalyalar bastırıldı: Kanunuesasi Madalyası - 1908 daha çok bir rozet görünümündedir. Bunu Hamidiye Kruvazörü - 1911, Kahire Seyahati Havaiyesi - 1911, Donanma İane – 1911/1912, Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti – 1911/1912, Tayyare - 1912 ve Harp - 1914 madalyaları takip etmiştir. Özel bir nizamnameyle bastırılan bu madalyaların bir de beratı bulunmaktaydı. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra İstiklâl Madalyası çıkarılmış ve Osmanlı dönemine ilişkin tüm madalya ve nişanlar iptal edilmiştir. Bu araştırma yazısı madalya ile ilgili detaylı bilgiler içermektedir ve Rozetsan.com tarafından hazırlanmıştır. Kopyalanması yasaktır. Link gösterilmek sureti ile alıntı yapılabilir, ancak izne tabidir. Tüm hakları saklıdır.

 

ASKERİ MADALYA

 

Savaşlarda ve barış döneminde askeri vazifelerin yapılmasında, ülke güvenliğinin sağlanmasında, vatanın bağımsızlığının korunmasında yararlılık gösterenlere, silahlı kuvvetlerin şanını yükselten ve askeri, bilimsel ve idari alanlarda üstün hizmette bulunanlara madalya verilir. Türk Silahlı Kuvvetleri personel kanununa göre verilen ve önde gelen madalya isimleri şunlardır:

 

1) Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası,

2) Başarı Madalyası,

3) Liyakat Madalyası,

4) Hizmet Madalyası.

 

Madalyalar genel olarak aynı görevi icra eden personel arasında ortaya konan gayret ve hizmet açısından  karşılaştırma yapılarak, kişisel başarıya özendirme, teşvik etme amacıyla verilir. Aynı hizmet yerinde yapılan vazife ya da gösterilen hizmet sırasında birden fazla madalya kazanmış olan kişiye, bunlardan yalnızca en yüksek derecede olan madalya verilir. Madalya kazanmış olan kişilerin ölmeleri durumunda, eğer kendileri tarafından birine bırakılmamışsa, erkek çocuklarının en büyüğünden başlamak şartıyla birinci dereceden akrabalarına kalır. Ancak mirasçılar bu madalyayı takamazlar. Madalya almaya hak kazanmış kişi, madalyasını alamadan ölürse, madalya yasal mirasçılarına verilir.

 

SPORTİF MADALYA

 

Spor organizasyonlarında bireysel ve takım halinde yapılan karşılaşmalarda ilk üç sırayı (güreş ve boksta dört sırayı) alanlara verilen simgesel metal ödüllere sportif madalya denir. Şampiyona sonlarında birinciye altın madalya, ikinciye gümüş madalya, üçüncüye (güreş ve boksta üçüncüye ve dördüncüye) bronz madalya verilir.

Uluslararası ya da ulusal spor turnuvalarında, final karşılaşması sonrasında organizasyonu düzenleyen federasyon tarafından madalya töreni düzenlenir. Bu tören sporcuların üzerine çıkması amacıyla, derecelere göre farklı yüksekliklerde basamaklar yapılmış merdiven şeklindeki kürsü üzerinde gerçekleştirilir. Bu platforma madalya kürsüsü denir. Turnuva sonucunda birinci olan sporcu kürsünün ortasında yer alan en yüksek basamağa çıkar ve kendisine altın madalya takılır. Birincilik basamağının her iki yanında ikincilik madalyası ve üçüncülük madalyası kazanan sporcuların basamakları yer alır.

Sportif madalyaların yanında bazı turnuvalarda kupa da verilir. Madalya üzerinde spor branşını (boks, güreş, karate vs.) tasvir eden kabartma figürler yer alır. Ayrıca turnuva bilgileri de madalya üzerinde yer alır.

 

Madalya imalatı yapan kişiler ve satan kişiler mesleki olarak madalyacı olarak adlandırılır.

(Makale Yazarı: Ünay Eyrek Kaynaklar: Büyük Larousse - Cilt 15 / Türk Dil Kurumu “Türkçe Sözlük” Altıncı Baskı, Bilgi Basımevi – Ankara, 1974)

Pisanello tarafından yapılan, İoannes VIII Palaiologos’u bir haçın önünde, at üstünde dua ederken gösteren 103 mm çapındaki bronzdan yapılan ilk madalyanın arka yüzü (M.S.1439) Bibliotheque Nationale, Paris / FRANSA